Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Z akcí Městské knihovny v Praze

Napsal uživatel Mgr. Linda Skolková dne 9. Říjen 2007 - 9:55.

Goyovy přízraky

Filmový klub Městské knihovny v Praze (MKP) zahajuje Goyovými přízraky podle scénáře a v režii Miloše Formana v úterý 9. 10. Poutavý příběh se odehrává v roce 1792, kdy Goya nastoupil na španělský královský dvůr jako dvorní malíř. Je založen na vztahu Goyi a jeho múzy Ines. Třetí zásadní postavou velkého dramatu je Goyův přítel, katolický mnich Lorenzo. V časech, kdy se Evropou jako morová nákaza šířila francouzská revoluce, posílila katolická církev ve Španělsku svou moc znovuobnovením inkvizice, což mělo zastrašit obyvatelstvo toužící po revoluci a absolutní nezávislosti na jakékoliv despotické autoritě.

Malíře Francisca Goyu ztvárňuje Stellan Skarsgard (Piráti z Karibiku), katolického mnicha Lorenza hraje Javier Bardem (Hlas Moře, Collateral), Natalie Portman (Hvězdné války) si zahraje dvojroli: Goyovu múzu Ines a mladou dívku Aliciu. Producentem filmu je Saul Zaentz, který už s Milošem Formanem spolupracoval na oscarových filmech Amadeus a Přelet nad kukaččím hnízdem.

Projekce Filmového klubu MKP se koná vždy v úterý od 16:00 a 19:00 ve Velkém sále MKP (Mariánské nám. 1, Praha 1).

Kreslete s ilustrátorem

„Znáte knihu O čertovi, O zahradě nebo třeba tu nejnovější O klíči? Všechny je napsal a hlavně krásně ilustroval Pavel Čech, malíř, grafik a ilustrátor především dětských knih,“ připomíná Ivana Židoňová z Obvodní knihovny MKP Praha 10 a 15. Za podpory Městské části Praha 10 vás zároveň zve na výtvarnou dílnu právě s tímto nadaným malířem do knihovny Vršovice, Charkovská 18, Praha 10 v úterý 9. 10. od 15 hodin. „Přijďte se podívat, jak se rodí obrázky nejen do knížek a také si zkusit pod vedením zkušeného ilustrátora něco namalovat. Chybět nebude ani předčítání z jeho výjimečných publikací. Dílna je určena hlavně dětem, ale přijít mohou i dospělí, vstup je zdarma.“

Pavla Jazairová a její cesty

Lidová univerzita – kulturní a vzdělávací centrum MKP vám nabízí v pátek 12. 10. v Malém sále MKP (Mariánské nám.1, Praha 1) nevšední setkání se známou novinářkou a velkou cestovatelkou. Osobitá redaktorka Českého rozhlasu se specializuje na oblasti středního východu, Indie a severní a západní Afriku.

„Nebe plné hvězd aneb 8 x 100“

„Divadelní a filmový úsek Ústřední knihovny připravil komorní výstavu Nebe plné hvězd aneb 8 x 100, která je věnována 100. výročí narození osmi vynikajících herců,“ a právě na ni zve veřejnost vedoucí tohoto úseku Marie Valtrová. „Konkrétně jde o Elenu Hálkovou, Ladislava Boháče, Evu Svobodovou, Jana Pivce, Valtra Tauba, Františka Filipovského, Marii Burešovou a Gustava Nezvala.“ Co jméno to pojem pro současnou odbornou i laickou veřejnost, která zná dodnes jejich umění zprostředkované stále vyhledávanou filmovou tvorbou z jejich herecké éry. Výstava potrvá v centrální hale Ústřední knihovny MKP (Mariánské nám. 1, Praha 1) až do konce října a určitě stojí za zhlédnutí.

Zdroj: Tisková zpráva MKP, 8. 10. 2007

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
registration login password