Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Z akcí Městské knihovny v Praze

Napsal uživatel Mgr. Linda Skolková dne 5. Červen 2007 - 11:21.

Knihovna Opatov – artotéka (Opatovská 14, Praha 11)

Pavel Kašpárek – obrazy (4. 6. – 30. 6. 2007)

Červnová výstava ve vstupní hale knihovny přivede diváky do světa formálních, čistě výtvarných hodnot prostřednictvím hledání ideálních proporcí a kombinací. Absolvent pražské VŠUP zkoumá ve své tvorbě možnosti geometrické struktury a barevných vztahů v jejím rámci. Vědomě navazuje na tradice formálně a racionálně orientovaných proudů avantgardy a konstruktivních tendencí českého umění 60. let minulého století. Východiskem prvních obrazů byla hra Sudoku. Čísla byla nahrazena barvami, čímž vznikl matematický model, skrývající se v pozadí každé kompozice. Vznikající geometrické kompozice jsou výrazem radosti z objevené hry s barvami, ale také a především objevováním skrytého řádu.

Knihovna Novodvorská (Novodvorská 151, Praha 4)

4. 6. 2007 si tato sídlištní knihovna odpoledne připomněla své 40. narozeniny. Původně sídlila v Údolní ulici, o šest let později se přestěhovala do objektu tehdy postaveného Kulturního domu, kde působí dodnes. Jediným obdobím, kdy čtenáři a návštěvníci přišli na čas o její služby, byly roky 2000 – 2001. V té době byla dočasně uzavřena z důvodu rekonstrukce stávajících prostor a automatizace knihovních agend. Knihovna Novodvorská se aktivně a cíleně věnuje dětem, pro které průběžně připravuje různé soutěže. Školy si mohou vybrat z celé řady besed na rozličná témata. Svébytnou „specialitou“ této knihovny jsou dvě zajímavé sbírky. Ta první zachycuje veselé čtenářské výroky o knížkách a literatuře, druhou je kolekce nejroztodivnějších záložek, které čtenáři v půjčených knihách zapomněli.

U příležitosti výročí založení knihovna vypsala literární soutěž pro děti a mládež. Soutěž nese název „O hrdinech aneb Kdo se skrývá mezi řádky“. Soutěžním úkolem je vystihnout obrázkem nebo písmem charakter, podobu či skutky oblíbeného literární hrdiny. Své práce můžete přinést nebo poslat do knihovny do 14. 9. 2007. Partnerem soutěže je nakladatelství Albatros, podrobná pravidla najdete i na webových stránkách Městské knihovny v Praze.

Knihovna Hradčany (Pohořelec 25, Praha 1)

Školáci vystavují v knihovně (4.6. – 25. 6. 2007)

Žáci ZUŠ Orphenica z Pohořelce se představí svými výtvarnými a keramickými pracemi. Inspirativní výstavu můžete shlédnout v provozní době knihovny, vstup zdarma.

Knihovna Jírovcovo náměstí (Jírovcovo nám. 1, Praha 11)

Chcete se projet po praze jako král či královna?

Potom je právě pro vás připravena tradiční prázdninová soutěž o nejpilnějšího dětského čtenáře. Ten, kdo si půjčí a přečte od 5. 6. do 31. 8. 2007 nejvíce knih, získá titul Král Jírovec IV. nebo Královna Jírovcovna II. A také úžasnou projížďku historickým kočárem, taženým statnými bělouši. Na všechny zúčastněné pak čeká vskutku královská hostina. Více informací o „královské“ soutěži se dozvíte přímo v knihovně.

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
registration login password